Çocuklarda Ateş

Bebeklerde ve çocuklarda ateş, özellikle de yüksek ateş aileler için anlaşılır şekilde önemli bir korku ve panik nedeni olarak karışımıza çıkar. Ateşi ve nedenlerini daha iyi anlayıp yorumlayabilmek, böyle bir durumda yapılması gerekenleri bilmek yeni anne – babaları rahatlatır düşüncesiyle, bu blog yazımızda çocuklarda ve bebeklerde ateş ve nedenlerinden, yüksek ateş durumunda yapılabileceklerden kısaca bahsettik.

Çocuk ve Bebeklerde Ateş Nedenleri

Genellikle altta yatan bir hastalığın habercisi olan ateş, vücudun bir hastalıkla savaştığı ve bağışıklık sisteminin çalıştığı anlamına gelir. Bebeklerde ateşin en sık görülme nedeni virüsler ve bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlardır.

Yüksek ateş, muhtemel bir soğuk algınlığının belirtisi olabileceği gibi başka bir viral enfeksiyonun habercisi de olabilir. Ayrıca soğuk algınlığı ve viral enfeksiyonların yanı sıra idrar yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, kan bakteriyel enfeksiyon veya menenjit gibi daha ciddi enfeksiyonlar da ateşe neden olabilir. Çocuklarda, solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ateşin en sık görülen ikinci sebebi idrar yolu enfeksiyonudur. Yapılan çalışmalar idrar yolları enfeksiyonlarında ateşin oldukça önemli bir semptom olduğu fakat görülmediği durumların da olabileceğini göstermiştir.

Yukarda saydığımız nedenlerin dışında, bebeklerin aşırı derecede sarıp sarmalanması, romatizmal, uzun süre güneş altında kalma da ateşin yükselmesine neden olabilir. 

Kaç Derece Ateş Normal?

Ateş immün sistemin tehlike olarak gördüğü herhangi bir durumda gelişen normal fizyolojik bir belirtidir.  Yapılan çalışmalar göz önüne alındığında ateşin 41C'nin altında zararsız olduğu düşünülmektedir.  Ateş 42 C'nin üzerine çıktığında ise zararlı etkileri görülmeye başlar (2). 

Bebek ve Çocuklarda Ateş Yükseldiğinde Neler Yapılabilir?

Ateş, vücudun iyileşme sürecinin bir parçası olarak başlamış olsa da çok yükselmesi durumunda birçok yan etkiyi beraberinde getirebilir. Bu nedenle kontrol altına alınmalıdır. Yüksek ateş tedavisinde amaç vücut ısısının normale döndürülmesinden ziyade; büyük çocukların kendini iyi hissettiği, küçük çocukların ise rahatladığı bir vücut ısısı düzeyine ulaşmaktır(3). İdeal olarak yüksek ateş durumunda doktora başvurulmalı, Parasetamol veya doktorun önereceği benzer ilaçlar ile ateş kontrolü sağlanmalıdır. 

Evde müdahale için ise, özellikle de ateş durumunda gelişen dehidratasyonun (sıvı kaybı) engellenmesi için yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda ateşin daha da yükselmemesi ve düşürülmesi için bol ve ince giysiler giydirilmelidir. Yeterli düzelmenin sağlanamadığı durumda ılık suyla pansuman yapılmalı ya da duş aldırılmalıdır. (Aşırı soğuk duştan kaçınılmalıdır.) 

Meta Açıklaması: Çocuk ve bebeklerde ateş nedenleri nelerdir? Yüksek ateş durumunda neler yapılabilir. Bu soruların ve daha fazlasının cevabını, blog yazımızda bulabilirsiniz.